Ontdekken

Cursus Cockring: wat is een penisring en hoe gebruik je hem?

Een cockring is een veelzijdige toy. Het is zelfs een speeltje en hulpmiddel ineen. En hoewel het een populair item is, zijn er ook veel vragen en onduidelijkheden over. Hoe gebruik je een cockring? Wat is het precies? Wanneer en waarvoor gebruik je hem? Om nog maar te zwijgen over alle soorten en welke dan geschikt is voor jou. We hebben alles voor het gemak maar even op een rijtje gezet in deze ‘cursus cockring’. 

1. Wat is een cockring?

Wie een woordje Engels spreekt, haalt het al uit de naam: een cockring is een ring voor om de cock, ofwel de penis. De ring zorgt voor een hardere erectie die langer aanhoudt en helpt je je orgasme uit te stellen.

Dat maakt de penisring niet alleen een sextoy voor hem, maar ook voor partners, omdat jullie zo langer van elkaar kunnen genieten. Sommige cockringen zijn met een minivibrator omgetoverd tot koppeltoy voor heterostellen. De vibrator trilt bij penetratie dan tegen de clitoris terwijl de penis in haar stoot. 

Bovendien kan de cockring ingezet worden als hulpmiddel. Als je moeite hebt met je erectie behouden of als je (te) snel klaarkomt, kan een penisring uitkomst bieden.

Het is dus een toy waar je veel mee kan, als je maar weet hoe en welke.

2. Hoe werkt een cockring?

Een cockring schuif je om de penis, dicht tegen de schacht. Hij hoort een beetje strak te zitten, zodat hij de bloedvaten in de penis iets dichtknijpt. Zo blijft het bloed in de penis. Niet meteen schrikken, dit voelt vooral fijn en heeft meerdere positieve uitwerkingen.

Doordat het bloed niet meer zomaar uit de penis stroomt, wordt en blijft je erectie harder, versterkt dit je gevoel van opwinding, houdt je erectie langer aan, kun je je orgasme uitstellen én voelt je orgasme uiteindelijk intenser. 

4. Waarom een penisring?

Het verstevigen of langer aan laten houden van de erectie is de meest voorkomende reden om voor een cockring te kiezen. Een cockring als erectieversterker is dan ook een alternatief voor het gebruik van bijvoorbeeld viagra.

Maar denk hierdoor niet dat een penisring alleen iets is voor mannen met erectieproblemen. Het is natuurlijk ook gewoon leuk, fijn en lekker om nog langer, nog harder te zijn. Zowel voor jezelf als voor een eventuele partner. Je kunt ze dus solo en samen gebruiken, als hulpmiddel of juist als leuk extraatje. Redenen genoeg!

4. Hoe gebruik je een cockring?

Het gebruiken van een cockring is simpel. Je plaatst de cockring om de penis als deze in slappe of half slappe toestand is. Je kunt ervoor kiezen de ring alleen om de penis te plaatsen of ook om het scrotum. Of dat kan, ligt aan de maat (en flexibiliteit) van de ring. Gebruik eventueel wat glijmiddel om het proces te versoepelen. Het veiligst is glijmiddel op waterbasis, omdat dit het materiaal van je ring niet aantast.

Als de penis stijf wordt, komt de ring vanzelf strakker om de penis te zitten en gaat-ie z’n werk doen. Voor optimaal genot en om te voorkomen dat hij gaat knellen, is het wel belangrijk dat de cockring de juiste maat heeft. Hoe je de juiste maat bepaalt, lees je bij tip 5.

4. Welke soorten cockringen zijn er?

Waar penisringen in de beginperiode voornamelijk werden gemaakt van metaal of staal, in één maat, zijn ze nu in talloze andere materialen verkrijgbaar. 

Metaal/staal

Zoals je mag verwachten van metaal of staal, geeft dit materiaal niet mee. Dit zorgt voor extra druk op de penis, wat de erectie versterkt. Belangrijk bij het kopen van een metalen of stalen penisring is dat je de juiste maat kiest. Als een metalen cockring namelijk te strak zit, kan hij de penis afknellen. Willen we niet. Deze ringen zijn dus vooral geschikt voor de ervaren gebruiker. 

Siliconen

Siliconen cockringen zijn flexibeler en rekbaar. De een nog iets meer dan de ander. Dit betekent niet dat de werking minder is, het vergroot vooral het gebruiksgemak. Een rekbare penisring is namelijk eenvoudiger om de penis te bevestigen, makkelijker weer te verwijderen en minder maatgevoelig. Een rekbare cockring is dan ook geschikt voor meerdere maten penissen en ideaal voor beginners.

Leer

Een leren penisring past perfect in de BDSM-wereld van zweepjes en handboeien. Er zijn leren penisringen op maat, maar ook verstelbaar.

Verstelbare penisringen van leer zijn (net als leren handboeien) voorzien van knopen. Zo kan de leren penisring eenvoudig met de juiste maat om de penis worden geplaatst. 

Verstelbare penisringen

Een variant op de siliconen, rekbare cockring is de verstelbare penisring. Ook deze wordt over het algemeen gemaakt zacht siliconen, met als verschil dat de diameter verstelbaar is. De verstelbare cockring wordt meestal gemaakt in de zogeheten lassovorm. Daardoor kun je ‘m wijd omdoen en strakker maken door de onderkant omhoog te trekken.

Een andere manier is om de lasso vooraf op de juiste maat te stellen en deze vervolgens om de penis te plaatsen.

Bij twijfel over de juiste maat cockring is de lassocockring een aanrader. Deze past altijd.

Vibrerende cockring

Een populaire cockring onder (hetero) koppels. Deze meestal rekbare cockring is heeft een kleine vibrerende bulletvibrator bovenop. Dit werkt stimulerend voor de drager en ontvanger. Zo is deze ring gemaakt om bij penetratie tegen de clitoris aan te trillen. Het beste standje hiervoor is de Cowgirl. 

5. Welke maat cockring heb ik nodig?

De juiste maat cockring is belangrijk. Zeker als je kiest voor een niet-rekbare variant. Hoe je jouw maat berekent? Een stappenplan:

 • Bepaal eerst hoe je de penisring wilt dragen. Wil je de cockring alleen om de penis dragen of ook om het scrotum?
 • Pak vervolgens een meetlint en trek deze om de penis of om de penis en het scrotum in stijve toestand. Noteer de omtrek die je afleest van het meetlint.
 • Deel de omtrek door pi (wie goed heeft opgelet bij wiskundeles weet dat dit 3,14 is) om de diameter te bepalen.
 • Trek van deze uitkomst een paar (3-4) millimeter af.
 • Kies een ring die het dichts bij jouw uitkomst in de buurt komt.

Klinkt ingewikkelder dan het is. Een voorbeeldje:

Heb je een omtrek van 10 cm, dan deel je 10 door 3.14. De uitkomst daarvan is 3,18 cm. Trek daar een paar millimeter van af omdat de ring strak moet zitten en je komt uit op een cockring met een diameter van 2,9 cm als ideale maat.

Te veel moeite? Of liever veilig experimenteren? Dan raden we je aan om flexibele cockringen te gebruiken, bijvoorbeeld van siliconenmateriaal. Deze zitten niet snel te strak en zijn makkelijk weer te verwijderen. Of kies voor een set met verschillende formaten.

6. Nadelen van een cockring

Hoewel het gebruiken van een cockring niet gevaarlijk is, zijn er wel een aantal nadelen aan het gebruik van een penisring bij langdurig gebruik. Het is wel zo verstandig die ook te benoemen, zodat je geïnformeerd kunt uitproberen. Als je dat wil. 

 • Pijnlijk gevoel. Als een cockring te strak zit, kan dit pijn doen.
 • Beschadiging van de bloedvaten. Als je een penisring te lang gebruikt, kunnen de bloedvaten beschadigd raken door het te lang afknellen.
 • Schade aan zwellichamen. Bij langdurig gebruik van een cockring kunnen ook de zwellichamen beschadigd raken. Hierdoor kan de penis kromtrekken op een manier die je niet wilt.
 • Langere tijd een stijve penis. De vernauwing van de bloedvaten kan aanblijven na het verwijderen van de cockring. Hierdoor blijft de erectie langere tijd in stand dan je misschien zou willen.

Als je deze nadelen zo onder elkaar ziet, zou je er bijna van schrikken. Belangrijk is dan ook om erbij te zeggen dat dit alleen gebeurt bij regelmatig, langdurig gebruik. Zoals gezegd kun je deze dingen voorkomen door de juiste maat te kiezen en hem met mate te dragen. Als je een cockring maximaal twintig minuten tot een half uur om hebt, is er – uitzonderingen daargelaten – niets aan de hand.

7. Voordelen van een cockring

Omdat we je niet willen afschrikken, sommen we ook de voordelen nog een keer op.

 • Hardere en langdurigere erectie. Doordat het bloed niet zo makkelijk uit de penis kan stromen. 
 • Zaadlozing uitstellen. Omdat de zaadleiders ook worden vernauwd, duurt het langer tot je een orgasme bereikt.
 • Intenser orgasme. De zaadlozing moet door een nauwere tunnel, wat het gevoel insensiveert.
 • Stimulatie bij partner en/of langer van elkaar genieten. In het geval van een vibrerende penisring wordt de partner extra gestimuleerd bij het gebruik van een cockring. In het geval van een normale penisring heeft de partner er ook profijt van dat jij langer door kunt.

Is een cockring toch niet helemaal jouw toy? Bekijk alle speeltjes voor hem en vind iets dat wel bij je past. Bijvoorbeeld een penispomp (ook wel vacuümpomp), die door een vacuüm meer bloed naar de penis laat stromen. 

Article written by Donna van der Kolk

Specialiseerde zich als redacteur per ongeluk in liefde en seks. Wordt blij van pornstars en sex on the beach (de cocktails, for the record) en minder blij van hoeveel essentiële informatie over lichaam en genot niet algemeen bekend is. Schrijft, praat en adviseert er daarom graag over. Is daarnaast allergisch voor verkooppraatjes en katten, maar is nu marketeer met twee katers (drie na een vrijmibo).

This Post Has 2 Comments

 1. Ard Reply

  Dit is niet vermeld in dit artikel, maar de penisring kan gelukkig ook samen met een condoom worden gebruikt.
  Je doet dan eerst de cockring om de nog slappe penis. Als er een erectie is rol je het condoom om de penis. Omdat de penisring tegen het condoom aanzit is het belangrijk om een ring zonder scherpe punten te gebruiken zodat deze het condoom tijdens het penetreren niet kan beschadigen. Als de cockring en het condoom stevig maar comfortabel zitten dan zijn ze samen een goed stel. Succes ermee!
  Ard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *