Ontdekken

5 soorten vrouwelijk orgasme én hoe je die bereikt

Of je het nou een orgasme, hoogtepunt, climax of klaarkomen noemt, het is een heerlijk gevoel van ontlading. Alle opgebouwde seksuele spanning overspoelt je, waarna je lichaam zich ontspant. De meeste vrouwen bereiken dit door het stimuleren van de clitoris, maar wist je dat er wel 5 soorten vrouwelijke orgasmes zijn? We leggen je uit welke dat zijn en hoe je ze bereikt.

1. Clitoraal orgasme

Voor veel vrouwen is het stimuleren van de clitoris (ook wel kittelaar, klit of clit) de meest effectieve manier om klaar te komen. Niet zo gek ook: de clitoris bevat zo’n 8000 zenuwuiteinden. Ter vergelijking: de eikel 4000.

Met de clitoris bedoelen we hier trouwens de glans: dat kleine knopje dat je aan de buitenkant ziet. Aan de binnenkant loopt de clitoris door, maar daar komen we zo op terug.

Omdat de clitoris zo gevoelig is, kan een zachte aanraking al heel intens zijn. De een vindt dat fijn en komt klaar van harde bewegingen of een stevige vibrator op dit speldenknopje, de ander raakt daarvan overgestimuleerd en geeft de voorkeur aan indirecte stimulatie (bijvoorbeeld over het clitorishoedje of met een luchtdrukvibrator. Die laatste stimuleert door middel van pulserende luchtdrukgolven, zonder direct contact met de klit te maken).

Er is dus geen handleiding voor het bereiken van een clitoraal orgasme die op elke vrouw van toepassing is. Want zoveel klitten, zoveel voorkeuren. Voor de meesten geldt wel dat je de intensiteit het beste langzaam op kunt bouwen. En zoals voor veel orgasmes geldt, is een ritme in je bewegingen vaak ook essentieel. 

Willie magazine - 5 soorten vrouwelijk orgasme - sfeerbeeld ter illustratie bij clitoraal orgasme

2. G-spot orgasme

Rondom de G-spot heeft lang een mysterie gehangen. Bestond-ie nou wel of niet? En wáár zit-ie dan? Inmiddels weten we dat de G-spot de binnenkant van de clitoris is (zouden we nog op terugkomen). Verklaart meteen waarom stimulatie daarvan zo lekker is. 

De G-spot zit ongeveer 3 tot 5 centimeter diep in de vagina. Je vindt ‘m door twee vingers naar binnen te brengen en een ‘kom-hier-beweging’ te maken richting de buik. Als je een ribbelig stukje huid voelt, zit je goed.

Het kan zijn dat de G-spot gestimuleerd wordt tijdens penetratieseks met een penis, maar dat is niet altijd het geval. Dat heeft onder andere te maken met de anatomie van de vrouw, de vorm van de penis en het standje dat je doet. Ook komt niet elke vrouw klaar door bevrediging van de g-spot.

De beste manier om te kijken of jij of je partner een G-spot orgasme kan bereiken, is met een speciale G-spotvibrator (die ontworpen is om dit plekje goed te raken) of door je partner dit plekje te laten stimuleren. Beide kunnen er net iets makkelijker bij dan jijzelf. Vooral als een G-spot orgasme met de hand niet wil lukken, kan een speeltje uitkomst bieden. Die kan immers dingen die vingers niet kunnen, zoals golfbewegingen maken en vibreren.

Willie - 5 soorten vrouwelijk orgasme -borst- en tepelorgasme sfeerbeeld ter illustratie

3. Borst- en tepelorgasme

De ene vrouw kan er heel erg opgewonden raken, de ander heeft er totaal geen gevoel bij. Sommige vrouwen vinden het zelfs vervelend voelen. Maar feit is wel dat sómmige vrouwen kunnen klaarkomen door stimulatie van hun tepels. Deze stimulatie activeert namelijk hetzelfde gebied in de hersenen als clitoris of g-spotstimulatie.

Om zo’n orgasme te bereiken, kun je (zachtjes) in de tepels te knijpen, eraan trekken of zuigen of er voorzichtig in bijten. Het kan daarbij helpen – of gewoon lekker zijn – om de borsten en/of tepels te masseren (met een beetje massageolie). 

Vrouwen die er weinig van voelen én die deze vorm van stimulatie heerlijk vinden, kunnen het gevoel versterken met tepelzuigers.

Sommige vrouwen die tepelstimulatie niets vinden, worden wel opgewonden van aanrakingen van bijvoorbeeld de zijkanten van hun borsten. Maar voelt het voor jou of je partner onprettig, forceer dan vooral niets.

Pleasure Acedemy: anale seks doe je zo

4. Anaal orgasme

Het anale orgasme wordt soms gezien als een smoesje dat mannen gebruiken voor anale seks. Maar zowel mannen als vrouwen kunnen wel degelijk een anaal orgasme bereiken. Het vergt alleen wat moeite en geduld.

De anus is namelijk wel rekbaar, maar lang niet zo flexibel als de vagina. Het is daarom belangrijk om de stimulatie langzaam op te bouwen. Bovendien maakt de anus geen vocht aan, dus glijmiddel is onmisbaar. Er zijn zelfs speciale glijmiddelen voor anaal gebruik. Deze zijn iets dikker, hebben een langere werking en hebben soms een kalmerend of licht-verdovend effect.

Het anale orgasme is te bereiken door middel van penetratie van de anus, bijvoorbeeld met een penis, buttplug of dildo. Als je net begint met anale stimulatie, begin dan klein. Bijvoorbeeld met een vinger, kleine buttplug of anaalkralen. Ook hiermee kun je een anaal orgasme krijgen.

Voordeel van anaalkralen (naast dat er geen scherpe nagels aan zitten), is dat geleidelijk opbouwen bijna vanzelf gaat dankzij de oplopende grootte. Vind je het eenmaal fijn, dan kan het heerlijk zijn om ze heen en weer te bewegen of om de intensiteit verder op te bouwen met grotere speeltjes of een penis.

Als je hebt ontdekt hoe anale stimulatie jou naar een hoogtepunt kan brengen, dan heb je ook wat. Voor veel vrouwen geeft het een extra dimensie aan hun andere orgasmes. Want ja, dit kan tegelijk met een clitoraal en g-spotorgasme. Stel je voor hoe explosief dat is. Absoluut de tijd en moeite waard dus! Nog zoekende? Misschien helpt de video hierboven je verder op weg.

5. U-Spot orgasme

Waarschijnlijk heb je hier nog nooit van gehoord, laat staan aan gedacht het uit te proberen. Het u-spotorgasme is klaarkomen door stimulatie van de urinebuis.

De urinebuis bevindt zich tussen de clitoris en de vaginale opening. Door de kleine opening van de urinebuis in cirkeltjes stimuleren, kun je klaarkomen.

Een andere manier is er op en neer langs bewegen. Hierbij kan het fijn zijn om in het begin tegelijk de vaginawand te stimuleren en naarmate het hoogtepunt nadert de clitoris.

Om je focus bij de u-spot te houden terwijl de clitoris iets stevigere stimulatie nodig heeft, kun je een minivibrator gebruiken die dat klusje voor je klaart.

Wist je trouwens dat een vrouwelijk orgasme gemiddeld 20 seconden duurt? Dat is langer dan bij mannen! Meer weten over het mannelijk orgasme? Hier lees je daar alles over, zodat je hem (of jezelf) nog lekkerder kunt laten klaarkomen.

 

Article written by Donna van der Kolk

Specialiseerde zich als redacteur per ongeluk in liefde en seks. Wordt blij van pornstars en sex on the beach (de cocktails, for the record) en minder blij van hoeveel essentiële informatie over lichaam en genot niet algemeen bekend is. Schrijft, praat en adviseert er daarom graag over. Is daarnaast allergisch voor verkooppraatjes en katten, maar is nu marketeer met twee katers (drie na een vrijmibo).

This Post Has 2 Comments

  1. Ben Reply

    Vreemd dat jullie de penis nergens meer bij betrekken. heeft dit met het feministische feit te maken ???.

  2. Ben Reply

    Geef mij hard gedocumenteerd bewijs dat vrouwen niet meer gepenetreerd willen worden maar alleen gebeft en gevingerd ???. Zelfs veel lesbiennes penetreren elkaar met dildo,s etc en ja daar heb ik hard bewijs van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *